17 Ocak 2013 Perşembe

Anadolu Kavağı Hz. Yuşa Türbesi


Anadolu Kavağı Hz. Yuşa Türbesi 

Anadolu Kavağı




İstanbul Boğazının girişi konumundaki Anadolu Kavağı gerek bölge yapısı gerekse konumu itibari ile eşsiz bir panaromik görüntüye sahiptir.

Beykoz merkezden Anadolu Kavağına çıkarken izlenmesi gereken yol, Ortaçeşme, Tokatköy istikametine devam edilir. Çayırbaşı olarak da adlandırılan mevkiye gelindiğinde yol üzerindeki kahverengi tabelalar sizi ormanı ikiye bölen Yuşa tepesine kadar götürür. Yol üzerinde Boğaz Komutanlığına ait kışla bulunmaktadır. Yuşa tepesi olarak da bilinen bu bölgeye ulaşım orman içerisinden geçtiğinden dolayı, tertemiz havanın yanı sıra kuşların fısıldayışlarıyla yolculuğunuza devam edebilirsiniz. Yol  üzerinde uçsuz bucaksız kestane ağaçları bulunmaktadır. Aynı bölgede bilinen bir çok mantar çeşidi doğal olarak kendi ortamında yetişmektedir.      

Yuşa tepesine vardığınızda üstü sarmaşıklarla çevrili bir sarnıç içerisinden içeri giriş yaparsınız. Bu sarnıç içerisinden geçtiğinizde müthiş bir misk amber kokusu ve anlatılması  imkansız huşu kaplar. Hz. Muhammed (S.A.V) efendimizin de sancaktarlığını yapmış olan  H.z. Yuşa (A.S.) türbesinin boyu 17 metre uzunluğunda olmakla birlikte manevi boyunun 100 metrenin üzerinde olduğu Peygamberimiz ve ashab-ı tarafından da rivayet edilmektedir. Ziyarete gelen yerli yabancı turistlerin vazgeçilmez uğrak yerlerinden olan bu naçizane belde yıllardır değişmeyen yapısı ile dikkat çekmektedir. 

Ziyaretin oldukça fazlası olması hasebiyle bölgede hediyelik eşya ve yöre halkının yetiştirdikleri sebze, meyve ve yemiş satan dükkanlar bulmanız mümkündür.

Türbeden ayrılıp yolunuza devam ettiğinizde Anadolu Kavağının merkezine ulaşırsınız. Tarihte küçük bir balıkçı kasabası olması özelliğini halen devam ettirmekle birlikte bölgede restoranlar, cafeler ve balık tezgahları dikkatinizi çekecektir. İstanbul'da yaşayıp bu bölgeyi ziyaret etmemek hem manen hem de kültürel bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. 




   

                 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder