30 Eylül 2014 Salı

OSGB Hizmeti Almayanları Bekleyen Cezalar

OSGB 
Hizmeti Almayan İşletmeleri 
Bekleyen Cezalar

1-İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tedbir almama

İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tedbir alma, organizasyonu yapma, gerekli araç ve gereçleri sağlama, sağlık ve güvenlik tedbirlerini değişen şartlara uygun hale getirme ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapma yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi nedeni ile her bir yükümlülük için 2.156 TL idari para cezası uygulanacaktır.

2-İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu kurmama

50 ve daha fazla çalışanı olan işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği kurulu kurma ve kurulun mevzuata uygun kararlarını uygulama yükümlülükleri bulunmaktadır. Alt işvereni olan ve alt işveren tarafından da kurul kurulması gerekli olan durumda kurullar arasında koordinasyonu asıl işveren sağlar.

Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen işverenlere 2.156 TL idari para cezası uygulanacaktır.

3-İş güvenliği uzmanı çalıştırmama

İş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenlere 5.390 TL ve aykırılığın devam ettiği her ay için ayrıca 5.390 TL idari para cezası uygulanacaktır.

4-İşyeri hekimi çalıştırmama

İşyeri hekimi çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenlere 5.390 TL ve aykırılığın devam ettiği her ay için ayrıca 5.390 TL idari para cezası uygulanacaktır.

5-Diğer sağlık personeli çalıştırmama

Diğer sağlık personeli çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenlere 2 .695 TL ve aykırılığın devam ettiği her ay için ayrıca 2.695 TL idari para cezası uygulanacaktır.

6-Uzman ve hekimlerin hak ve yetkilerinin kısılması

İş güvenliği uzmanlarının ve işyeri hekimlerinin hak ve yetkilerini kısıtlama fiilini işleyen işverenlere ve yine işyeri sağlık ve güvenlik birimini kurmayan işverenlere 1.617 TL idari para cezası uygulanacaktır.

7- Risk değerlendirmesinin yapılmaması veya yaptırılmaması

Risk değerlendirmesini yapmayan veya yaptırmayan işverenlere, 3.234 TL ve aykırılığın devamı halinde her ay için 4.851 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Yine, risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaları yapmayan işverenlere 1.617 TL idari para cezası uygulanacaktır.

8-Risk değerlendirmesinin yapılmaması veya yaptırılmaması

Acil durumları belirleme, acil durumlar için tedbir alma, acil durum planlarını hazırlama, destek elemanı görevlendirme, araç gereç sağlama, acil durumlarda işyeri dışındaki kuruluşla irtibatı sağlayacak düzenlemeyi yapma yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenlere her bir yükümlük için 1.078 TL ve aykırılın devam ettiği her ay için yine 1.078 TL idari para cezası uygulanacaktır.

9-İş kazalarının kaydı ve bildirimine aykırılık

İş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutma, ramak kala olaylar ve iş kazaları ile ilgili incelemeler yaparak ilgili raporları düzenleme yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenlere her bir yükümlülük için 1.617 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Yine; iş kazalarını ve meslek hastalıklarını 3 işgünü içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenlere her bir fiil için 2.156 TL idari para cezası uygulanacaktır.

10-Çalışan temsilcisi ve destek personeli

Çalışan temsilcisi görevlendirmeyen işverenlere 1.078 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Çalışan temsilcilerinin öneride bulunma ve tedbir alınmasını isteme hakkını ihlal eden işverenlere ise 1.617 TL idari para cezası uygulanacaktır.

İşverenler, çalışan temsilcilerinin ve destek elemanlarının haklarını kısıtlar ve gerekli imkânları sağlamazlarsa ayrıca 1.078 TL idari para cezası ödemek zorunda kalacaklardır.

14 Eylül 2014 Pazar

Her Okula İşgüvenlikçi

Hükümet iş güvenliği konusundaki adımlarını netleştirirken işleri hızlandırdı.

Tadil görmesi gereken okulların iyileştirme çalışmaları yapılırken gerek deprem gerekse iş güvenliği konusundaki zafiyetler minimize edilmek üzere gözden geçiriliyor. 

Bu bağlamda, güçlendirilmesi yapılan okulların deprem güçlendirmesi haricinde, lavabolar, yangın merdivenleri, kapı önü ve etrafındaki demir korkuluklar, pwcler, merdiven basamakları vb. unsurlar iş güvenliği yönetmeliğine uygun olarak tekrar elden geçiriliyor. Eğitimi aksatmadan öncelik derecesine göre sınıflandırılan okullar, sırasıyla update edilerek halka tekrar kazandırılıyor.  

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen ve diğer çalışanların sağlık ve güvenliği için 81 ildeki Bakanlık binalarıyla okul ve kurumlara ait binalar ve eklentilerinin uygun fiziki koşulları taşıyıp taşımadığının incelenmesi ve okullarda iş güvenliği uzmanı bulundurulması amacıyla illere genelge gönderdi. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun merkez ve taşra teşkilatı birimlerinde uygulanması için önemli bir adım atan MEB, özellikle eğitim ve öğretim ortamlarının sağlık ve güvenlik açısından yeterliliğini arttırmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak için bir dizi uygulamayı önümüzdeki eğitim öğretim döneminde hayata geçirecek. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzasıyla illere gönderilen genelgede, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun, kamu ve özel sektör ayrımı yapılmaksızın bütün işyerlerinde, çırak ve stajyerlerde dahil olmak üzere; öğretmen, memur, hizmetli, işçi, sözleşmeli personel gibi tüm çalışanlara uygulandığı belirtildi. Yani okulların gerek kendi bünyesinde gerekse özel şirketlerden alınan personellerin de iş güvenliği eğitimleri ve sertifikalandırılması işlemlerinin yapılması,  

Genelgeye göre, Bakanlık merkez teşkilatında ve 81 il milli eğitim müdürlüklerinde en az bir İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi (İSGB) oluşturulacak. İSGB'ler merkez ve taşra teşkilatı birimlerinde, çalışma ortamlarında sağlık ve güvenlik açısından gerekli tedbirlerin alınması için izleme ve değerlendirme çalışmalarını sürdürecek.

Kurum yöneticisi tarafından çalışan sayısına bağlı olarak çalışma barışını gözetecek şekilde seçimle ya da atama yoluyla, yeteri sayıda, çalışan temsilcileri belirlenecek. 

50'den fazla çalışan olan okullarda kurullar oluşturulacak

50 ve daha fazla çalışanın bulunduğu okul ve kurumlarında, İşyeri Sağlık ve Güvenlik Kurulu oluşturulacak.

Bakanlığın, merkez ve taşra teşkilatı ile okul ve kurumlarında risk değerlendirmesi, kurum yöneticisi veya kurumda görevli iş güvenliği uzmanı, il İSGB uzmanlarından destek alınarak, risk değerlendirmesi ekibi tarafından yaptırılacak. Bu kapsamda, farklı kaynaklardan ödenmek üzere, hizmet alma yoluyla risk değerlendirmesi yapılmayacak.

İş güvenliği sertifikası olan öğretmenler tespit edilecek

Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında görevli personel ile okul ve kurumlarda görevli öğretmenlerden iş güvenliği sertifikası olanlar, İSGB'lerin koordinesiyle tespit edilecek. Bu kapsamda her okula iş güvenliği uzmanı görevlendirilecek. İş güvenliği uzmanları; ilgilinin isteği ve yeterlilikleri, norm kadro fazlası olması, iş yeri tehlike sınıfı gibi hususlar göz önünde bulundurularak valiliklerce geçici olarak görevlendirilecek.

Valiliklerce tam zamanlı iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirilecek olan öğretmenlerin norm kadro fazlası olması gerekecek. Bu durumda öğretmen olmaması halinde diğer personelden istekli olanlar görevlendirilecek. Bu şekilde görevlendirilenlere herhangi bir ek ödeme yapılmayacak.

Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda ödenek tahsis edilmesi halinde, kısmi zamanlı görevlendirmelerde, ayda 80 saate kadar mesai saatlerine bağlı kalmak kaydıyla, çalışabilecekleri toplam saatlere göre mevcut görevlerinin dışında çalışanlar görevlendirilecek.

İş yeri hekimliği için Sağlık Bakanlığı Toplum Sağlığı Merkezleri veya aile hekimlerinden istekli olanlar arasından, tam zamanlı veya kısmi zamanlı görevlendirme yapılacak.

Merkez ve taşra teşkilatı ile okul ve kurumlardaki personelin İSG eğitimleri, tehlikeli sınıfta yer alan birimler için 2 yılda 12 saat, az tehlikeli sınıfta yer alan birimler için 3 yılda 8 saat olmak üzere yapılacak.

Bakanlığa bağlı kurumlardaki döner sermaye işletmelerinde çalışan işçiler ile farklı statülerde tehlikeli ve çok tehlikeli iş kollarında çalışan işçiler ve mesleki teknik eğitim atölye ve laboratuvarlarından tehlikeli ve çok tehlikeli ortamlarda çalışanların mesleki eğitim belgesine sahip olması gerekecek. Belgesi olmayanlar Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı merkezlerce belgelendirilecek.

Meslek okulları denetlenecek

Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında iş yeri ortam faktörlerinin ölçümleri İSGB'ler, tarafından yapılacak. İSGB'ler, İşyeri Ortam Ölçümleri, Analiz ve tetkiklerini yapacak.

Ölçümlerden elde edilen değerlerin sağlığı ve güvenliği tehdit etmesi durumunda, acil önlem alınması için yetkililer ve ilgililer doğrudan bilgilendirilecek, gerekirse işin durdurulması için İSGB yetkililerine bilgi verilecek.

Bakanlığa bağlı Ders Aletleri Yapım Merkezi, Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü Baskı ve Sevk Hizmetleri Matbaası, Mesleki Teknik Eğitim Okulları, Yaygın ve Mesleki Teknik Okulları gibi tehlikeli iş yerlerinde her 10 çalışan için bir ilk yardımcı, az tehlikeli iş yerlerinde ise 20 çalışan için bir ilk yardımcı görevlendirilecek. İlk yardımcı bulunmayan okul ve kurumlarda ise Sağlık Bakanlığı ile yapılacak işbirliği çerçevesinde, ilk yardımcı belgelendirmesi yapılacak. Yangın eğitimi ise İSGB'lerin organizasyonu ile il sivil savunma birimleri, il itfaiye birimlerinden destek alınarak mahallinde yapılacak.

Öğrenci ve çalışanlarda farkındalık artırılacak

Öğrencilere ve tüm çalışanlara iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda farkındalık yaratma ve kültür oluşturmak üzere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bağlı birimleri, ilgili STK'lar ile hiçbir maddi ilişki kurulmadan tamamen gönüllülük esasına dayanan bir yapı içerisinde seminer, konferans, panel gibi etkinlikler işveren vekili sıfatı ile okul veya kurum müdürlüklerince düzenlenecek. İSGB'ler ise uygulamada birlikteliği sağlama, yeni teknolojilerin ve yaklaşımların paylaşılması, iyi örneklerin yaygınlaştırılması amacıyla; eğitimler, konferanslar, paneller düzenleyecek.

Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, STK'lar, ilgili sektörler tarafından hazırlanan Çalışanların Eğitimi Modülü uygulanarak eğitimler verilecek, eğitimler sonucunda da belgelendirme yapılacak.


13 Eylül 2014 Cumartesi

PATLAMALARDAN KORUNMAK İÇİN

20.6.2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren ve patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan işyerlerinde "Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik" esasları uygulanmak zorundadır.


İşyerlerinde oluşabilecek patlayıcı ortamların tehlikelerinden çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak için gereken bu konuda özel eğitim almış, tecrübeli İş Güvenliği Uzmanlarımız tarafından hazırlanmaktadır. Patlamadan Korunma Dokümanı hazırlanırken aşağıda belirtilen aşamalar sırasıyla takip edilmektedir.


Patlamaların Önlenmesi Ve Patlamadan Korunma

Patlamadan korunma önlemleri belirlenirken aşağıda belirtilen temel ilkelere ve verilen öncelik sırasına uyulur;
Patlayıcı ortam oluşmasını önlemek,
Yapılan işlemlerin doğası gereği patlayıcı ortam oluşmasının önlenmesi mümkün değilse patlayıcı ortamın tutuşmasını önlemek,
Çalışanların sağlık ve güvenliklerini sağlayacak şekilde patlamanın zararlı etkilerini azaltacak önlemleri almak.
Alınan bu tedbirler düzenli aralıklarla ve işyerindeki önemli değişikliklerden sonra yeniden gözden geçirilir.


Patlama Riskinin Değerlendirilmesi

Risk değerlendirmesi çalışmaları yapılırrken, patlayıcı ortamdan kaynaklanan özel risklerin değerlendirmesinde aşağıdaki hususları da dikkate alınır:
Patlayıcı ortam oluşma ihtimali ve bu ortamın kalıcılığı,
Statik elektrik de dâhil tutuşturucu kaynakların bulunma, aktif ve etkili hale gelme ihtimalleri,
İşyerinde bulunan tesis, kullanılan maddeler, prosesler ile bunların muhtemel karşılıklı etkileşimleri,
Olabilecek patlama etkisinin büyüklüğü.
Parlama veya patlama riski değerlendirilirken patlayıcı ortamların oluşabileceği yerlere açık olan veya açılabilen yerler de dikkate alınarak bir bütün olarak değerlendirilir.


İşyerinin Güvenli Hale Getirilmesi

Çalışanların ve diğer kişilerin sağlık ve güvenliği için tehlike arz eden patlayıcı ortam oluşma ihtimali olan yerlerde güvenli çalışma şartlarını sağlanır.
Yapılan risk değerlendirmesi sonucuna göre, çalışanların sağlık ve güvenliği için tehlike arz eden patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan yerlerde, çalışma süresince uygun teknik önlemleri alınarak, bu kısımların gözetim altında tutulması sağlanır.


Çalışanların Sağlık Ve Güvenliklerinin Patlayıcı Ortam Risklerinden Korunması İçin;

İşyerlerinin, işyeri birimlerinin, iş ekipmanları veya kullanılan maddelerin özellikleri ya da patlayıcı ortam riskine neden olabilecek faaliyetlerden kaynaklanan tehlikeler uyarınca;

1. Patlayıcı ortam oluşabilecek yerlerin belirlenmesi,
2. Tehlikeli yerlerin sınıflandırılması yapılır.


Patlayıcı Ortam Oluşabilecek Yerlerin Sınıflandırılması
Patlayıcı ortam oluşabilecek yerlerin belirlenmesi ve Tehlikeli yerlerin sınıflandırılması yine İş Güvenliği Uzmanlarımız tarafından yapılmaktadır.

11 Eylül 2014 Perşembe

İş Kazaları




İŞ KAZALARI
FAALİYET GRUPLARI
İŞ KAZASI SAYISI
DEMİR ÇELİK ENDÜSTRİSİ
22.685
MADEN OCAKLARI (KÖMÜR İŞLETMELERİ)
5.555
GIDA SANAYİİ
3.864
TOPRAK  - TAŞ – KUM – ÇAKIL İMALATLARI
6.835
TİCARİ VE NAKİL ARAÇLARI İMALATI
6.626
İNŞAAT
12.123
NAKLİYAT
4.458
DİĞER İŞ KAZALARI
28.203
TOPLAM
85.891




En fazla iş kazası Kocaeli’de yaşandı 2011 yılı verilerine göre; en fazla iş kazası yaşanan illerin başında 1.357 kaza ile Kocaeli, 1.117 kaza ile İzmir, 989 kaza ile Bursa geldi. İş kazaları en sık; bölgelere göre dağılımda İzmir bölgesinde (Manisa dahil), ölçek dağılımına göre 250-499 arası işçi çalıştıran işyerlerinde, iş dallarına göre ise Diğer Ulaşım Araçlarının İmalatı’nda yaşandı. Ölçek dağılımına göre kaza sıklık oranı bakımından en az kaza ise 1-49 arası işçi çalıştırılan işyerlerinde meydana geldi. Araştırmaya katılan MESS üyesi işyerlerinde geçen yıl 12 meslek hastalığı tespit edildi. Bunların 6’sı fiziki etkenlerle olan meslek hastalıkları, 5’i pnömokonyozlar ve diğer mesleki solunum sistemleri hastalıkları ve 1’i de mesleki bulaşıcı hastalıklardır.Geçen yıl güvensiz hareketler nedeniyle yaşanan iş kazası oranında, bir önceki yıla göre 1 puanlık artış görüldü. Yaşanan iş kazalarının yüzde 79’unun güvensiz hareketlerden kaynaklandığı 2011 yılında, dikkatsiz çalışma ve kişisel koruyucu kullanmama güvensiz hareketlerin başında geldi. Dönem içinde meydana gelen kazalar, kazanın olduğu yer veya bölüme göre sınıflandırıldığında, en fazla kaza doğal olarak üretim alanlarında (yüzde 80) ve atölyelerde (yüzde 10) meydana geldi. Bunun yanı sıra 200 iş kazası yemekhane, spor alanları, soyunma odaları, mola yerleri gibi üretim alanlarıyla doğrudan bağlantısı olmayan alanlarda oldu.2011 yılı verilerinin istatistiki analizinin yer aldığı araştırma kitabında, 2009 ve 2010 yıllarına ilişkin sonuçların karşılaştırmasına da yer verildi. Araştırma sonuçlarının değerlendirilmesinde, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nün sınıflandırmalarından, tanımlarından ve formüllerinden yararlanıldı.

2014 KPSS Sınav Tarihleri

2014 KPSS SINAV TARİHLERİ İÇİN BU LİNKİ TIKLAYINIZ..



http://www.osym.gov.tr/belge/1-19303/2014-sinav-takvimi.html

İş Güvenlik Uzmanı Hesaplaması Nasıl Yapılır ?


İş Güvenliği Uzmanı Süre Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?


İş güvenliği uzmanı süre hesaplaması 29 Aralık 2012 Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayınlanan İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik'in "iş güvenliği uzmanının çalışma süreleri" adlı 12. maddesine göre yapılır.


Şirketimin Tehlike Sınıfını Nasıl Öğrenirim?


Şirketlerin tehlike sınıfları 26 Aralık 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Listesi Tebliği'ne göre belirlenir.

10 Eylül 2014 Çarşamba

Ben Silmem Kimseyi

Ben Silmem Kimseyi


Mürekkebine Göre Barındırırım İnsanları,


Herkes Kendi Yazısını Kendi Yazar Hayatıma, 


Gülüşler Geçer, Yazıların Üzerinden, Sahtelikler yıpratır,


Ucuzsa Mürekkebi; Yazan Siler Kendini,


Herkes Kendi Yazısını Yıpratır Aslında,


Ben Silmem Kimseyi


İçten Yazılmamış Her Yazı Zamanla Uçup Gider . . .

İŞ GÜVENLİĞİ NEDİR

İŞ GÜVENLİĞİ

Birçok işletmenin konuya vakıf olmadığı 6331 sayılı yasa 01.01.2014 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiş ve işletmeler tarafından hizmetin alınması zorunlu hale gelmiştir. 
Bahse konu yasanın küçük işletmeler tarafından çok ciddiye alınmadığı görülmektedir. 

Amaç; her gün yaşanan iş kazalarını minimize etmek,

http://www.basarimosgb.com/
http://www.basarimosgb.com/
Türkiye'de her gün 230 iş kazasının olduğunu ve bunlardan 5 işçinin hayatını kaybettiğini, 15 işçinin ise iş göremez hale geldiklerini biliyor muydunuz ? 

Bu demek oluyor ki Türkiye'de 9 dakika da 1 iş kazası yaşanıyor. 

Devlet bunun önüne geçebilmek adına çok ciddi bir adım attı. 

6331 SAYILI YASA 

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU



TEHLİKE SINIFLARI

AZ TEHLİKELİ

TEHLİKELİ

ÇOK TEHLİKELİ



raspa - boya h.k.
bakanbakana.net

Hizmeti Kimlerin Alması Zorunludur ?

Tehlike sınıfı TEHLİKELİ ve ÇOK TEHLİKELİ olan işletmeler bu hizmeti almakla yükümlüdür. 







Hizmet Kimden Alınacak ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş O.S.G.B. (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi)'lerden hizmet alınabilir. 
Bu konuda bir çok OSGB olduğu görülmekte fakat hizmet kalitesi değişmektedir. 
0 216 441 70 77 





O.S.G.B. Hizmeti Neleri Kapsar ?

İşyerinin SGK sicil numarası alınarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirilir. Bu bildirim elektronik ortamda yapılmaktadır. OSGB üye iş yerine Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş ve OSGB çatısı altında hizmet veren İş Güvenlik Uzmanı ve İşyeri Hekiminin atamasını gerçekleştirir. İşletme sahibi veya vekaleti olan yetkilisi site üzerinden atanan Hekim ve İş Güvenlik Uzmanının onaylamasını yaparak hizmet almaya başlamış olur. 


İş Güvenlik Uzmanı Ne Hizmeti Verir ?

Ana başlıkları açıklayacak olursak, en asli görevi hizmet verdiği üye iş yerinin GÜVENLİ ÇALIŞMA ORTAMI YARATMAK,  Acil Durum Eylem Planını, Risk Analiz Raporunu, Personel Eğitimleri ve sertifikalandırılması, hizmetlerini hazırlamakla yükümlüdür. 

devam edecek ...