28 Mart 2014 Cuma

OSGB Nedir

OSGB NEDİR 
OSGB’ler, İş Sağlığı ve İş Güvenliği konularında şirketlerin yükümlülüklerini yerine  getirmelerinde yardımcı olmak üzere Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş uzman kuruluşlardır.
İşverenlerin yükümlülükleri (4857 sayılı İş Kanunu) nelerdir?İş Kanunu’nun 77. ve sonraki diğer önemli maddeleri gereği olarak;İşverenlerin, işyerlerinde iş sağlığı  ve  güvenliğinin sağlanması  için  gerekli  her türlü önlemi almak, araçve gereçleri noksansız bulundurmakla yükümlüdür.
30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na göre 2 ve daha fazla çalışanı olan bütün şirketler işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve sağlık personeli hizmeti almakla yükümlüdür. Kanunla eski yönetmelikte bulunan “50 kişi ve üzeri çalışanı olan işyerleri …” ibaresi kaldırılmıştır. Yeni duruma göre 50 ve üzeri personeli bulanan işyeri 6 ay içinde, 10 -50 personeli bulanan işyeri 1 yıl, 1-10 kişi çalıştıran işyerleri ise 2  yıl  içinde  İşyeri  Hekimi İş  Sağlığı  Güvenliği  Uzmanı hizmetinin ortak sağlık güvenli birimlerinden hizmet almak zorundadır.  Şirketler  bu  ilgili  personeli  bir Ortak Sağlık ve  Güvenlik Birimlerinden (OSGB) alarak  karşılayabilirler. Alınması   gereken  yasal  minimum  hizmet   süresi   şirketin  çalışan  sayısına  ve  tehlike sınıfına göre değişkenlik  gösterir.

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenlere ise;
yazı  Her bir yükümlülük için 2.000 Tl.
yazı   İş yeri Hekimi görevlendirilmemesi 5.000 Tl.
yazı  İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı görevlendirilmemesi 5.000 Tl.
yazı   Diğer Sağlık personeli görevlendirmemesi 2.500 Tl.
yazı  Risk değerlendirmesi yapmaması veya yaptırması halinde 3.000 Tl.
yazı  İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili inceleme ve araştırmasına mani olması halinde 5.000 Tl.
 yazı   Büyük kaza önleme politika belgesi hazırlanmaması halinde 50.000 Tl.
yazı  Güvenlik raporunu bakanlığın değerlendirmesine sunmadan iş yerini faaliyete geçiren veya izin verilmeden işyeri açan veya    kapatılan işyerinde faaliyete devam eden işyerine 80.000 Tl.
yazı  Sağlık gözetimine tabi tutulmayan veya sağlık raporu olmadan işe başlayan her personel için 1.000 TL ceza uygulanacaktır.
Yukarıda belirtilenler dışında Avrupa Birliğine giriş süreci ve diğer etkenler nedeni ile İş Sağlığı ve Güvenliği konusu önem kazanacaktır