9 Haziran 2013 Pazar

Prenses Adaları


Prenses adaları olarak bilinen bu adacıklar, yerli ve yabancı turistlerin ilgi ve beğenisini kazınmış antik yerleşim yerleridir. İstanbul'un her iki yakasından da ulaşım imkanı olmakla birlikte, Anadolu yakasında, Kadıköy, Üsküdar, Bostancı, Kartal ve Pendik Avrupa yakasında ise Yenikapı, Kabataş, ve Beşiktaş iskelelerinden ulaşım sağlanmaktadır. 


BÜYÜKADA (PRİNKİPO) Büyükada 9 adet adadan oluşan İstanbul adalarının ilçe merkezidir. İki tepede oluşan Adanın Kuzeyindeki İsa Tepesi (Hristos) 164 metre Güneyindeki Yüce Tepe (Aya yorgi) 202 metredir. II Abdülhamit tarafından yaptırılan Hamidiye Camii Osmanlı Mimarisini temsil eder, Anadolu Kulübü'nün yanı sıra Büyükada Su Sporları ada için ayrı önem taşır. Ünlü Yazarlarımızdan Reşat Nuri GÜLTEKİN'in kaldığı ev Büyükada'dadır. Payton ile Küçük ve Büyük Tur yapılacağı gibi, Ada'nın Batısında yer alan Dil Burnu, Yaz aylarında günü birlik gelenlerin en çok tercih ettikleri yerlerden olup, çam ağaçlarının altında piknik masaları bulunmaktadır.
GEZİLECEK YERLER: Hamidiye Camii ve dünyanın en eski ve en büyük ahşap yapılarından biri olan Rum Yetimhanesi "Prinkipo Palas", Reşat Nuri GÜNTEKİN'in evi gezilecek yerlerdir...

HEYBELİADA (HALKİ) Eski ismi Çam Limanında çıkan bakır madeninden dolayı Halki'dir. Türkler tepelerinin biçimine bakarak Heybeliada demişlerdir. Yüz ölçümünün en geniş yeri 2500 m dir. Doğal bitki örtüsü bakımından en zengin adadır. En yükseği 140 m olan dört tepesi vardır. İskeleden inilince solda Deniz Lisesi ve ona bağlı binalar uzanır, bunların arasından geçilerek çam limanı tarafında şu anda faaliyeti olmayan sanatoryuma gidilir. 


GEZİLECEK YERLER: En güzel mehtabın izlendiği adadır. Tarihi 1773 yıllarına dayanan eskiden Deniz Harp Okulu olan Deniz Lisesi, turistik merkez ilan edilen Çam Limanı, turistlerin en çok ilgisini çeken 130.000 kitap kapasiteli eski Terki Dünya ve Ruhban Okulu bugünkü Özel Rum Lisesi, Değirmen Burnu, Aşıklar yolu, İsmet İnönü Müzesi, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın evi gezilecek yerlerdir... 

BURGAZADASI (ANTİGONİ) Burgazadası İstanbul Adalarının büyüklük olarak üçüncüsüdür. İlk çağlarda emin liman anlamına gelen Panormos denilmiştir. “Antigone” olarak anılan Burgazadası bu adını, Büyük İskender'in Generali Ünlü Antigonos'tan aldığı bilinir. 


GEZİLECEK YERLER: Hristos Manastırı, Aya Yani Kilisesi, Avusturya Saint Georges Hastanesi (Okul ve kilisesi), Ayios Yeoris Manastırı, uzun yıllar adada yaşayan Sait Faik'in oturduğu ev, gezinti Caddesi, İsa Tepesi(Bayrak Tepe), Kalpazankaya, Çamlık ve Çiçek Bahçeleri, sivil mimarlık örneği ahşap bina ve köşkler gezilecek yerlerdir... 

 KINALIADA (PROTİ) 110 Hektar Büyüklüğünde olup ismini uzaktan bakıldığında kızıla çalan görüntüsünden dolayı almış olan adamızdır. Çınar tepesi, Teşvikiye tepesi, Manastır tepesi olarak üç tepesi vardır. İstanbul'a en yakın olmasından dolayı eski adı ilk anlamına gelen Proti'dir.
Trafikten uzaklaşmanın tek yolu bu adadır, adalarla özdeşleşen Payton dahi yoktur, ulaşım yürüyerek veya bisikletle yapılır. Su Sporları Kulübü Kınalıada'nın simgelerinden olup olimpik yüzme havuzunda her yıl birçok yarış ve etkinlik yapılır. Malazgirt Savaşında Selçuklu Sultanı Alparslan'a tutsak düşen Bizans İmparatoru Romanos Diogenes'in, İstanbul'a dönünce tahttan indirilerek sürgün edildiği adadır. Diğer adalardan farkı apartmanlaşmış bir ada olmasıdır.


GEZİLECEK YERLER: Hristos Manastırı, Aşağı Manastır, Ermeni Kilisesi gezilecek yerlerdir... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder